early bird - Reisverslag uit Taipei, Taiwan van Devi Rookhuizen - WaarBenJij.nu early bird - Reisverslag uit Taipei, Taiwan van Devi Rookhuizen - WaarBenJij.nu

early bird

Blijf op de hoogte en volg Devi

13 December 2012 | Taiwan, Taipei

Hallo iedereen! Ook deze week weer even een update over life in Taipei. Afgelopen maandag was mijn tweede 'eerste' schooldag hier. Het nieuwe semester is begonnen en ieder semester komen er weer nieuwe studenten bij en worden klassen dus weer door elkaar gegooid zodat je ook iedere keer weer wat nieuwe mensen leert kennen. Omdat ik een niveau heb overgeslagen, zit ik bij niemand in de klas die vorig semester ook bij mij in de klas zat. De rest van de Chinese namen op de lijst (alle internationale studenten krijgen een Chinese naam als ze er niet al een hebben) zeiden mij ook niets dus de klas was helemaal nieuw voor mij.

Behalve de nieuwe klas en het nieuwe niveau is er nog een verandering namelijk dat ik nu van 8 tot 11 uur les heb in plaats van 12 tot 15 uur. Aan de ene kant is het wel heel vroeg en zal het wel even wennen zijn, maar aan de andere kant vind ik het veel lekkerder dan 's middags les hebben omdat je nu wat meer aan je dag hebt.
Maandag was ik eigenlijk best wel zenuwachtig weer om naar school te gaan. Vooral omdat ik dus echt helemaal niemand kende uit de klas. Toen ik eenmaal in de klas zat viel het allemaal wel mee. Twee van mijn nieuwe klasgenootjes had ik wel vaker gezien en gesproken en twee ervan kende ik alleen omdat Erik en Tamara vorig semester bij ze in de klas zaten. Zorgen om niets dus. De docent is ook superleuk en aardig. Ze praat op een normaal tempo en duidelijk dus daar ben ik ook wel blij mee.
Na een week les te hebben gehad, ben ik blij dat ik in deze klas terecht ben gekomen. Wat het boek betreft, merk ik echt wel het niveauverschil. De nieuwe woorden in het boek zijn voor mij ook echt allemaal nieuwe woorden. Vorig semester kende ik vaak 20 tot 30 van de 40 'nieuwe' woorden al. Het tempo ligt wat mij betreft nog steeds erg laag vergeleken met wat ik in Nederland gewend ben. Alles wordt zo erg uitgekauwd dat het je op een gegeven moment gewoon gaat irriteren omdat je het na de tiende keer herhalen wel weet. Maar dat is iets waar geen verandering in gaat komen denk dit jaar aangezien we 1 hoofdstuk per week blijven doen. Wat betreft mijn klasgenoten, ik had verwacht dat ze toch wel een stukje beter zouden zijn dan ik omdat ze toch een niveau hoger hebben gezeten dan ik vorig semester, maar ook dat valt reuze mee. Ik verbaas me af en toe nog steeds over de slechte uitspraak van sommige mensen.
Na woensdag hebben we iedere dag nog maar vier of vijf studenten in de klas gehad. Normaal gesproken zouden we er zeven moeten hebben, Maar twee vinden 8 uur te vroeg om te beginnen en willen graag naar de middagklas, en eentje was denk ik ziek. Ik vond het wel lekker rustig eigenlijk :) Ik vind het ook helemaal niet erg om om 8 uur te beginnen. Ik had gedacht dat ik er meer moeite mee zou hebben maar tot nu toe kan ik nog makkelijk me bed uitkomen om half acht. Het vorig semester had ik ook nog steeds het gevoel dat ik vakantie had eigenlijk. Omdat ik iedere dag uit kon slapen, dan drie uurtjes naar school en dan weer lekker doen waar ik zin in had. Nu heb ik toch meer het gevoel dat de vakantie voorbij is. Zeker nu het weer ook steeds minder warm begint te worden. Het regent vaak en alles voelt koud of nat of klam aan. Ze hebben hier ook in geen enkel gebouw verwarming dus dat wordt nog wel even klappertanden als de echte kou eraan komt. Tot nu toe is het nog wel uit te houden, zo rond de vijftien graden. Maar jammer genoeg zal de temperatuur nog wel zo'n graad of vijf zakken van de winter.

Zaterdag hebben wij het winterse sfeertje van Nederland naar Taiwan gehaald, we hebben namelijk met alle Taiwangangers hier Sinterklaas gevierd. Iedereen had drie cadeautjes gekocht waarmee we het sinterklaasspel hebben gespeeld. Voor degene die niet weten hoe dat werkt: Het is een dobbelspel, bij de eerste ronde mag iedereen die 1 3 of 6 gooit een cadeautje van de tafel pakken en uitpakken. Nadat alle cadeautjes zijn verdeeld en uitgepakt, stelt 1 iemand de tijd in, alleen diegene weet hoelang het spel duurt. Daarna gaan we weer dobbelen, degenen die 1 3 of 6 gooien mag een kaartje pakken waar bijvoorbeeld opstaat dat cadeautjes van eigenaar moeten verwisselen. Zo verwisselen de cadeautjes steeds van eigenaar dus je weet pas wat je mee naar huis mag nemen als de wekker gaat. Zo hebben we ons een paar uur prima vermaakt. Ook was er allemaal lekkers als speculaas, schuimpjes, (chocolade)pepernoten en kleine letters van chocolade. Allemaal uit de heimweewinkel besteld (wie dat ooit heeft bedacht is geniaal). Gelukkig was het niet heel erg warm zaterdag want dat had niet echt de sfeer van Sinterklaas te goed gedaan. Het regende heel erg hard de hele dag waardoor het bijna leek alsof we thuis waren :)

• 26 December 2012 - 19:27

Michel Cats-klopping:

Hey moppie.

Alles goed? met mij wel oke.
    ik ben en blij voor je dat je een niveau heb over geslagen.
    zo leer je nog meer en krijg je een nog betere uitspraak, ook lekker dat je zo vroeg klaar ben met school.
    heb je nog wat aan je dag.
    alleen kunnen we elkaar wel minder spreken, maar ja we hebben ook de weekenden nog.

Is wel jammer dat we met de feestdagen niet samen zijn maar gelukkig spreken we elkaar regelmatig.
    nog effe dan ik het 8 feb en kom ik naar je toe, kan niet wachten.

wel raar dat ze in de winter geen verwarming hebben, heb je het niet koud als het maar 15 graden is?
    of is het binnen wel wat warmer?

nou lieffie ik spreek je van het weekend.

dikke kus en knuffel je mannetje -xxx-