Gaoxiong - Reisverslag uit Taipei, Taiwan van Devi Rookhuizen - WaarBenJij.nu Gaoxiong - Reisverslag uit Taipei, Taiwan van Devi Rookhuizen - WaarBenJij.nu

Gaoxiong

Blijf op de hoogte en volg Devi

03 December 2012 | Taiwan, Taipei

Laat ik maar gewoon beginnen bij waar ik gebleven was in mijn vorige reisverslag. We hebben Kending en Tainan gehad, dus nu gaan we verder met Gaoxiong.

Vrijdagochtend hebben we het hostel om half negen verlaten om de bus te pakken richting het station van Tainan. Vanaf daar zouden we de trein naar Gaoxiong nemen. Een kaartje kostte 82 dollar (2 euro) en de rit duurde drie kwartier. We konden de trein van 9:30 uur nemen dus we waren om 10:15 al in Gaoxiong. Dat was mooi want we hadden maar twee dagen om de hele stad te zien terwijl er eigenlijk meer te zien is in Gaoxiong dan in Tainan. Inchecken in het hostel kon nog niet want daar was het nog te vroeg voor, maar we konden wel alvast onze spullen kwijt. Donderdagavond hadden we al een plan gemaakt voor vrijdag zodat we daar vrijdag geen tijd aan zouden verliezen. Het plan voor vrijdag was: de vlindertuin, het lotusmeer en de love river.
Gaoxiong heeft gelukkig iets beter vervoer dan Tainan. Niet alleen bussen die door de stad rijden maar ook een metro. De metro had helaas maar twee lijnen wat niet zo heel erg veel is vergeleken met Taipei, maar het is in ieder geval beter dan niets. In Taipei zou ik overigens eerder de bus pakken omdat ik zo onderhand wel weet welke bus ik moet hebben en de bussen gaan iedere tien minuten, maar in Gaoxiong of Tainan durfden we dat niet zo aan omdat we het systeem niet zo goed kennen en de bussen gaan niet iedere tien minuten, soms moet je gewoon een uur wachten voordat er weer een aan komt. Dus ook in Gaoxiong was het weer veel lopen.
Dat we naar de vlindertuin wilden, wilden we ook een bus pakken, maar het duurde zo lang dat we toch maar besloten hadden om vanaf het metrostation te lopen. Op de kaart zag het eruit alsof het niet zo'n eind was maar het was toch nog wel een half uur tot drie kwartier lopen denk ik met het zoeken erbij gerekend. Achteraf gezien was de vlindertuin helemaal niet zo groot en er waren niet zo veel vlinders te zien als ik gedacht had. Met een half uurtje hadden we de hele tuin gezien, ik heb wel een aantal hele mooie foto's kunnen maken hier.
Na de vlindertuin gingen we naar het lotusmeer. Dat lag niet gek ver van de vlindertuin af alleen door de onhandige bussen hier duurde het alsnog even voor we er waren. Het lotusmeer is een meer waar omheen veel tempels en pagodes te vinden zijn. Toen we er aankwamen zagen we dat we echt om het hele meer moesten lopen wilden we alle pagodes zien. Eigenlijk hadden onze voetjes daar niet zo'n zin meer in maar we hebben het toch maar gedaan omdat er aan de overkant wel hele mooie dingen te zien waren. Al met al viel het uiteindelijk ook wel mee en we hebben er ongeveer een uur/anderhalf uur over gedaan om alles te zien. Ik was achteraf ook wel heel blij dat we het gedaan hebben want het was echt zeker de moeite waard. Dit vond ik tot nu toe wel een van de mooiste dingen die ik gezien heb hier. Vooral omdat je het nergens anders tegen komt. Ik merk ook wel hoe snel ik eigenlijk aan dingen gewend ben geraakt want voor mij is een tempel nu eigenlijk helemaal niet meer bijzonder terwijl ik me kan voorstellen dat dat voor jullie natuurlijk wel zo is! Maar dit meer vond ik eigenlijk ook wel heel erg bijzonder.
Na het meer zijn we even terug naar het hostel gegaan om even een uurtje niks te doen. Om een uur of zes zijn we gaan eten en daarna richting de love river gegaan. De oorspronkelijke naam van de love rivier is gewoon de Gaoxiong river, maar hij heeft zijn tegenwoordige naam te danken aan de Love Boat Company die een winkeltje had gevestigd aan deze rivier. Deze was zo in trek dat het later de love river werd. Vroeger stonk deze rivier ook nog eens ontzettend, niks romantisch aan dus, maar tegenwoordig valt dat wel mee en dat kan ik uit ervaring zeggen!
We waren eigenlijk niet van plan om 's avonds er naar toe te gaan maar hebben dat uiteindelijk wel gedaan omdat dat beter uitkwam met de tijd. Maar goed ook, want het zag er wel heel mooi uit in het donker. Vooral de omgeving natuurlijk, overal lichtjes . Helaas was dit niet zo goed op de foto te zien. We hebben even een stukje langs de rivier gelopen gelopen en zijn uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat we het niet echt een 'love' river vonden. Daar was het veel te druk en lawaaierig voor. Overal hoor je toeterende auto's en verkeer om je heen, er is maar een heel smal paadje waar je langs kan lopen, hier en daar staan wel wat bankjes waar je romantisch zou kunnen zitten maar nee, het steekt niet echt boven een andere rivier uit vind ik. Dan heb ik toch liever de Seine denk ik!

Zaterdag zijn we weer redelijk vroeg op gestaan omdat we naar de Shoushan berg wilden gaan, naar het eiland Qijin en als laatste naar de Tuntex Sky Tower.
Shoushan is een berg aan de westkant van Gaoxiong, het is een natuur park en er zit een dierentuin. Naar de dierentuin zijn we niet geweest, de Taipei Zoo vond ik wel even genoeg voor een jaar, maar we zijn wel een stuk wezen hiken op de berg. In het begin dacht ik eigenlijk niet dat het erg veel zou worden behalve wat doellos rondlopen door de prachtige natuur hier, maar die gedachtegang veranderde al snel. Na zo'n kwartier lopen kwamen we het eerste wild tegen: apen! Geen idee wat voor soort het was, maar het waren echt apen. De Taiwanezen die wandelde gewoon verder alsof het gewoonste zaak van de wereld was, maar bleven mooi staan met ons fototoestel in de aanslag! Toen er geen Taiwanezen meer rondliepen, en wij heel stil waren blijven staan, kwamen er ineens een stuk of tien aapjes van alle kanten het pad op om uit de plas te drinken of om met elkaar te spelen, er waren ook een paar baby aapjes, echt super schattig! Je kon er ook nog veel meer horen in de bomen, die slingerden letterlijk rond! Echt zo gaaf vond ik dit! Ik had het voor geen goud willen missen! Iedere keer als er iemand anders aan kwam banjeren gingen ze gauw allemaal weg, zo schuw waren ze dan nog wel. Maar als het dan weer stil was, kwamen ze allemaal weer tevoorschijn. Na een kwartiertje hadden we wel genoeg foto's gemaakt en rondgekeken dus zijn we maar weer verder gelopen. We hebben vanaf de berg nog even van het mooie uitzicht van Gaoxiong genoten en zijn daarna weer terug gelopen.
Na het aapjes kijken zijn we naar Qijin geweest, een eiland bij de haven. Het tochtje met de ferry duurde zo'n 5 a tien minuutjes. Toen we daar aankwamen, zijn we eerstlangs alle kraampjes met eten en souvenirtjes geweest. Daar heb ik nog net op tijd een paraplu kunnen komen want een kwartier laten begon het te regenen. Ik was mijn paraplu in de trein op weg naar Gaoxiong vergeten dus dat ik er net op tijd een gekocht had was puur toeval. We wilden eigenlijk nog naar het windmolenpark op het eiland maar dat was nog een heel end lopen en de regen had het ook een beetje verpest. Na nog wat rondgelopen te hebben zijn we maar weer terug gegaan om de laatste bezienswaardigheid op ons lijstje te bezichtigen, de tuntex sky tower.
Deze toren is het op een na hoogste gebouw van Taiwan, de Taipei 101 staat op nummer 1 wat tevens ook het hoogste gebouw van de wereld is. We zijn niet omhoog gegaan, omdat we het eigenlijk wel hadden gehad voor deze week. We zijn wel even naar de buurt toegegaan om wat foto's te maken en om het gebouw van dichtbij te maken.
Tegen etenstijd zijn we naar de Liuhe nightmarket geweest. De toeristische nightmarket van Gaoxiong. Deze viel wel tegen. Het was erg klein en eigenlijk alleen maar seafood. Wel vers gevangen, het ene moment zwom de gamba nog rond, het volgende moment lag hij op de gril! Nee sorry maar dat is toch niet echt iets voor mij. Ook hadden ze veel krab en inktvis, niet erg bijzonder eigenlijk voor een Taiwanese nightmarket.
We hadden zaterdag ook alvast het buskaartje gekocht voor de volgende dag voor onze terugreis naar Taipei. Het hostel lag trouwens wel heel erg centraal, op vijf minuten loopafstand van het station, wat heel erg belangrijk was want zo konden we lekker vroeg de bus pakken zonder al te veel te moeten sjouwen met onze koffers. We hadden voor zondagmorgen om 9:00 uur een buskaartje gekocht. We waren er al een half uurtje eerder eigenlijk dus met wat overleg mochten we ook al de bus van 8:40 uur in. Na een reis van 5,5 uur waren we dan eindelijk weer op Taipei Main station. Na nog een metro, een bus, en een tussenstop om wat te eten waren we om 16:00 uur weer boven op de berg in onze dorm. Home sweet home! Echt heerlijk was het om weer lekker terug te zijn. Mijn koffer uitpakken, kleren in de was, lekker douchen.. en heerlijk nog even een avondje niets doen!

Ik had trouwens vrijdag op internet gelezen in welke klas ik zou zitten aankomend semester, en aan de hand daarvan kan ik aannemen dat ik de toets van vorige week vrijdag gehaald heb, wat betekent dat ik een niveau heb overgeslagen! Ik was echt enorm blij met dit nieuws, want dat betekent dat ik nu in ieder geval wel iets voor school moet doen en dat ik ook het idee heb dat ik veel meer nieuws zal gaan leren dan vorig semester. Ik zit wel bij allemaal mensen in de klas die ik nog helemaal niet ken dus dat is wel weer spannend. Ik ben ook erg benieuwd naar de lessen want iedereen die dit niveau al gedaan heeft, zei dat het wel lastig was. Maar ja, alleen maar meer uitdaging. Hoe de eerste week gegaan is, zal ik jullie volgende week weer vertellen!

• 03 December 2012 - 12:38

Rianne:

Succes in het nieuwe semester!!

• 03 December 2012 - 12:51

Devi Van Rookhuizen: