Tainan - Reisverslag uit Taipei, Taiwan van Devi Rookhuizen - WaarBenJij.nu Tainan - Reisverslag uit Taipei, Taiwan van Devi Rookhuizen - WaarBenJij.nu

Tainan

Blijf op de hoogte en volg Devi

01 December 2012 | Taiwan, Taipei

Hallo allemaal! Hier weer even een update van wat ik allemaal heb gezien en meegemaakt op mijn reis naar het zonnige zuiden van Taiwan. Dinsdagochtend ging om 7:30 uur de wekker zodat ik mijn reis kon voortzetten naar Tainan. Kending was mooi, maar niet echt heel erg veel te doen verder. Daarom had ik ook wel weer zin om een grote stad in te gaan.

Tainan is een stad waar veel historische overblijfselen te vinden zijn van Nederlands invloed in Taiwan. Ooit is Taiwan namelijk een kolonie van Nederland geweest. Vrij snel al waren ze weggejaagd door de Spanjaarden die het op hun beurt weer overnamen, maar nog steeds kan men in Tainan een fort bezoeken waar de Nederlanders vroeger hebben gezeten.

Na een busreis van 2,5 uur en een treinreis van een kwartier met de hoge snelheidslijn (heel erg snel maar ook vrij duur) was ik om 13:00 uur in Tainan aangekomen. Vanaf het treinstation moest ik eerst nog met een shuttlebus de stad in vervoerd worden, want het station lag nogal buiten de stad. Met het lopen naar het hostel erbij heeft het me nog ongeveer een uur extra reistijd gekost, want natuurlijk kon ik de weg niet in een keer vinden! Om 14:00 uur was ik in het hostel. Erik was ook net aangekomen. Dinsdag hebben we een lekker rustig dagje gehouden. We hadden immers nog twee dagen in Tainan en dat was nog genoeg om alles te doen wat we wilden doen. Eten zoeken was wel even een opgave, het eerste tentje wat we tegenkwamen waren we ingedoken, maar wat we wel graag wilden eten hadden ze allemaal niet meer. Heel veel was ook dicht omdat het een uur of vier was. De meeste eettentjes zijn 's morgens open tot een uur of 1 half twee en gaan daarna dicht tot 17:30 en dan gaan ze weer open. Dat was dus niet zo handig. Uiteindelijk zijn we maar de Mc donalds in gegaan en hebben we 's avonds wel gewoon Chinees kunnen eten. Eigenlijk wilden we 's avonds naar de nightmarket, maar toen we onderweg waren, kwamen we er ineens achter dat de nightmarkets in Tainan maar op bepaalde dagen open zijn en toevallig was er op dinsdag geen een open.
Woensdag zijn we om 9:45 de deur uitgegaan, want we hadden aardig wat op de planning staan en we wilden zoveel mogelijk de tijd nemen voor alles. We zijn eerst naar de Confucius tempel geweest. Ik vond het zelf niet heel erg bijzonder, niet anders dan andere tempels maar je moest er toch een keer geweest zijn. Ik kan wel helemaal gaan vertellen hoe die tempel er uit ziet en hoe het van binnen is maar ik denk niet dat jullie dat heel interessant zullen vinden :P Met een half uurtje waren we klaar en wilden we weer gaan totdat we ineens mensen zagen staan die eekhoorntjes aan het voeren waren. Daar gingen we natuurlijk even kijken. De kleine beestjes durfden wel uit je hand te eten, maar als je te dichtbij kwam of als je ze wilde aanraken dan schoten ze weg de bomen in. Of het ook echt eekhoorntjes waren weet ik niet, maar ze zagen er in ieder geval heel schattig uit.
Nadat we de Confucius tempel gehad hadden, zijn we naar het Koxinga Shrine geweest. Koxinga is ook een belangrijk persoon geweest in de geschiedenis van Taiwan, dus deze shrine was ook zeker een must-see. Ook hier was de binnenkant niet erg bijzonder, de buitenomgeving echter maakte wel een hoop goed. Veel groen met mooie bomen en een heel schattig wit bruggetje over water, het deed me heel erg denken aan oude kunstschilderijen, het enige wat ontbrak was een Chinees meisje met een parasol in haar hand en een traditionele jurk aan.
Net toen we weg wilde gaan op weg naar het park, kwamen een paar andere Taiwangangers (mensen van onze universiteit in Nederland die nu ook in Taiwan zittenmaar aan een andere universiteit hier studeren) tegen. Ook zij waren voor een weekje naar het zuiden vertrokken. We hadden ze al heel lang niet gesproken eigenlijk dus het was wel leuk om hun hier even tegen te komen.
De wandeling naar het park heeft ruim een uur geduurd. Tussendoor hebben we nog even Sinterklaas cadeautjes geshopt voor volgende week, we gaan volgende week zaterdag namelijk met alle Nederlanders die hier zitten van Leiden universiteit sinterklaas vieren. Het park was echt ontzettend groot en niet te vergelijken met parken in Nederland. Sowieso is de omgeving natuurlijk heel anders, palmbomen in plaats van eikenbomen en over het water lopen bruggen waar in het midden een chinees gebouwtje stond waar je onder kan zitten. De bruggen zijn ook niet hetzelfde als bij ons, ze lopen niet gewoon recht maar hebben allemaal bochten. Dat is om de geesten er vandaan te houden. Geesten zouden namelijk geen bochten kunnen maken.
Na een uurtje in het park te hebben gezeten gingen we maar weer terug naar het hostel. Het was inmiddels half vijf dus nadat we terug in het hostel waren geweest zijn we naar de nightmarket gegaan. Op woensdag was er namelijk een kleine local nightmarket die wel open was. Deze nightmarket was wel heel erg local want we hebben geen een buitenlander kunnen vinden. Ze verkochten er wel erg lekker eten, balletjes gemaakt van zoete aardappel, hele lekkere cakejes, broodjes shoarma die echt lekker waren en ook nog eens naar shoarma smaakten, en een gevulde wrap met rundvlees en sla en saus, wat ik overigens het lekkerst vond van allemaal. Verder verkopen ze op de nightmarket heel veel gefrituurde inktvis en allerlei andere soorten dingen wat ik liever niet eet zoals eendenbloed, kippen- of varkenshart en stinky tofu.

Woensdagochtend zijn we weer rond een uur of tien weggegaan. Voor vandaag stond op de planning fort zeelandia, tree house, the Eternal Golden Castle, fort provintia, en een andere nightmarket, de huayuan nightmarket, wat de grootste nightmarket van Taiwan schijnt te zijn. We konden het dit keer niet lopend af omdat het daarvoor toch iets te ver was dus zijn we met de bus naar Anping District gegaan. De bussen rijden hier niet zo vaak als in Taipei, maar wel op tijd. We zijn eerst naar het tree house gegaan. Dit was een gebouw waar de bomen doorheen gegroeid zijn. Dit was echt wel het bekijken waard. Foto's zal ik nog op facebook plaatsen en als ik nog genoeg ruimte heb op deze site zal ik er ook een paar hier plaatsen.
Daarna zijn we naar fort Zeelandia geweest. Het fort waar de Nederlanders vroeger gezeten hebben. Dit was ook mooi om te zien maar eerlijk gezegd hecht ik niet veel waarde aan zulke dingen gezien te hebben omdat ik niet echt een geschiedenisfan ben. Toch vond ook ik het wel boeiend om het fort te zien. Zeker ook omdat het toch ook weer een stukje geschiedenis van Nederland is.
Na hierna nog een ander fort te hebben bekeken in het centrum van de stad, zijn we weer terug gegaan naar het hostel om ons voor te breiden op de volgende nightmarket. Deze nightmarket zou wat meer toeristisch moeten zijn dan die van woensdag en het zou de grootste nightmarket van Taiwan moeten zijn. Of hij daadwerkelijk ook de grootste was, dat weet ik niet, naar mijn idee viel het wel mee hoe groot hij was. Hier hebben we weer een aantal lekkere dingetjes gegeten wat wel een beetje overeenkomt met hetgeen wat we de dag ervoor hadden gegeten. Na een erg vermoeide dag van veel lopen en wachten op de bus vonden we het eigenlijk wel genoeg voor vandaag, dus nadat we onze buikjes weer volgegeten hadden zijn we weer terug naar het hostel gegaan.

Vrijdagochtend ging om 8:00 uur het wekkertje alweer omdat we zo vroeg mogelijk uit Tainan wilde vertrekken. We hadden namelijk alleen maar de vrijdag en zaterdag om heel Gaoxiong te zien en dat is eigenlijk iets te weinig. Maar met een strakke planning moest dat goed komen. Nu zitten allebei de dagen in Gaoxiong er alweer op en morgen vertrekken we weer naar Taipei. Wat we in Gaoxiong allemaal hebben gedaan zal ik in mijn volgende reisverslag vertellen, ik vind dat ik jullie voor nu wel weer lang genoeg heb bezig gehouden!

• 01 December 2012 - 10:18

Rita:

Ben ontzettend benieuwd naar de foto,s

• 01 December 2012 - 12:02

Anne:

Goed verhaal weer, het is duidelijk dat je op deze manier veel van Taiwan ziet.
    Nu maar even wachten op de foto's.

Gr. Anne