happy new year! - Reisverslag uit Taipei, Taiwan van Devi Rookhuizen - WaarBenJij.nu happy new year! - Reisverslag uit Taipei, Taiwan van Devi Rookhuizen - WaarBenJij.nu

happy new year!

Blijf op de hoogte en volg Devi

10 Januari 2013 | Taiwan, Taipei

Hallo allemaal! Een beetje laat maar alsnog wens ik iedereen een heel gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2013!

Oud en nieuw hebben we met z'n zessen gevierd. 's Middags hebben we eerst boodschappen gedaan bij de carrefour, want een oud en nieuw zonder drank, dat kan natuurlijk niet! Daarna zijn we vlakbij onze campus wezen hot potten. Hot pot is traditioneel Taiwanees eten waarbij je een pannetje krijgt met vlees en groenten in een bouillon. Op tafel heb je je eigen kleine fornuis staan waar je het eten zelf op kan koken. Heel leuk om te doen dus! Het heeft wel iets weg van fonduen vind ik.
Na het eten zijn we met onze zware rugtassen vol flessen drank en eten de elephant mountain opgeklommen (een berg vlakbij de Taipei 101 waar je heel mooi uitzicht over de stad hebt). Mij was verteld dat dit de mooiste plek was om vuurwerk te kijken. Zeker om het vuurwerk vanaf de Taipei 101 te zien omdat je zo hoog zit. Om een uur of tien waren boven op de berg alleen het was echt al superdruk. We waren eigenlijk bang dat we geen plek meer konden vinden waar we met z'n zessen konden zitten tot 12 uur. Maar gelukkig hebben we toch nog een klein plekje kunnen vinden. Hier had je geen heel uitzicht over de stad, maar de Taipei 101 was wel goed te zien.
Tot 12 uur hebben we ons vermaakt met eten en drank, en we hadden besloten om een oudejaarsconference te houden. Iedereen had dus een stukje voorbereid, wat uiteindelijk tot heel veel gelach heeft geleid.
Dit jaar gingen we wel anders het nieuwe jaar in dan normaal. Om te beginnen was er geen countdown, iedereen had eigenlijk verwacht dat ze de countdown wel op de 101 zouden laten zien, maar ineens werd het vuurwerk afgestoken (terwijl het nog even voor 12 was) en toen ineens was het 2013. Op het moment had ik niet echt het gevoel dat er een jaarwisseling had plaatsgevonden, terwijl dat toch echt wel zo was. Het vuurwerk van de Taipei 101 viel ook wel een beetje tegen. Het was wel mooi maar het duurde maar drie minuten en daarna was het voorbij. In de stad zelf heb ik ook niet echt veel vuurwerk gezien. Taiwanezen vonden het vuurwerk dit jaar ook een beetje tegenvallen, andere jaren zou het veel uitbundiger zijn geweest. Maar ja, voor mij was het al een nieuwe ervaring op zich dus ik heb er alsnog wel van genoten.

Om kwart over twaalf was de hele berg bijna alweer leeg. Iedereen had het vuurwerk gezien, mooie foto's gemaakt, en dus vonden ze het wel weer mooi geweest. Wij konden er wel om lachen. Echt weer zo Taiwanees! Mijn buddy had ook verteld dat ze om 12 uur naar het vuurwerk ging kijken, daarna ging slapen om vervolgens om 5 uur weer op te staan om naar city hall te gaan waar de vlag dan de vlag wordt gehesen en het volkslied wordt gezongen. Ik ben wel blij dat we de berg op zijn gegaan want nu hadden we bijna de hele berg voor ons alleen, terwijl het beneden rond de 101 echt hartstikke druk was.

Eigenlijk wilde ik om zes uur nog wel graag naar het city hall gaan voor de ceremonie, niet omdat het me heel erg leuk leek, maar vooral omdat het toch een traditie is in Taipei om dit te doen. Maar om half vijf hadden we het wel gehad op de berg, we kregen het ook koud en hebben toen dus maar besloten om naar huis te gaan.

1 Januari hadden we nog een dag vrij (gelukkig!) maar 2 januari stond de toetsweek alweer op me te wachten. Gelukkig hadden we de toets pas op vrijdag. Dat gaf me nog even de tijd om te leren na een flinke kater die ik met oud en nieuw had opgelopen. De toetsen zijn (natuurlijk) allemaal goed gegaan. Waarom dit zo natuurlijk is? Ze geven geen onvoldoendes hier. Als je een 7 haalt is het eigenlijk slecht. En naast mijn taalvak heb ik geen andere vakken dus je bent er vijf dagen in de week constant mee bezig. Als op de toets dan ook nog eens precies dezelfde zinnen worden gevraagd als in de oefeningen die je de hele week doet, dan is zelfs een 9 halen nog best makkelijk. Maar nog steeds merk ik wel dat mijn Chinees steeds iets beter wordt, wel met kleinere stapjes dan in het begin maar er zit nog steeds progressie in. Het vloeiend spreken vind ik wel nog steeds erg lastig, maar dat is ook best logisch als je op zoveel verschillende dingen moet letten als de juiste toon, de juiste uitspraak van het woord, de grammatica etc. Maar gelukkig heb ik nog vijf maanden de tijd hier om dat te verbeteren!

• 14 Januari 2013 - 13:10

Nupengyou:

Ik ben supertrots op je! Of progressie groot is of klein, je komt er uiteindelijk wel! :) xxxx

• 21 Januari 2013 - 17:26

Michel Cats-Klopping:

Hey mop.

Ben blij dat je een leuke oud en nieuw heb gehad, maar 10 feb is het echt oud en nieuw of niet?
    dan ben ik er ook ben echt benieuwt wat voor vuurwerk ze hebben wordt zeker knallen :P.

Gingen ze al om kwart over 12 weg? echt apart.

Gelukkig heb je je toeten ook goed gedaan.
    ik vind een 7 al goed :P maar jij wilt voor Goud ;).
    blijft me steeds verassen dat je dat allemaal snapt.
    zou me god niet weten wat ik daar moet doen zonder je.

spreek je snel schat dikke kus en knuffel . -xxx-